SDKÚ: Vo vedení strany nie je nikto, kto by sa mohol spájať s nomináciami do SSC

13.08.2012 Bratislava

Bratislava 13. augusta (TASR) - Strana SDKÚ-DS nebude zasahovať, podobne ako tomu bolo doteraz, do vyšetrovania možného poskytovania úplatkov pri výstavbe tunela Branisko.

"Považujeme za správne, že polícia poskytuje súčinnosť pri vyšetrovaní podozrení starších ako 10 rokov," uviedla v stanovisku tlačová služba strany s tým, že za správne považuje aj to, aby polícia podobne postupovala pri vyšetrovaní takých prípadov, akým bol napríklad podozrivý predaj emisií počas prvej vlády Roberta Fica.

Na margo aktuálnych informácií o vyšetrovaní kauzy Branisko SDKÚ-DS uviedla, že na tohtoročnom májovom kongrese prišlo k zmene vedenia, takže v ňom nie je nikto, kto by mohol byť spájaný s nomináciami do Slovenskej správy ciest (SSC).

Švajčiarske súdy sa budú zaoberať úplatkami pri výstavbe tunela Branisko. Má ísť o 2,5 milióna eur, ktoré mali tiecť k nominantom SDKÚ z SSC za to, že sa švajčiarske konzorcium mohlo podieľať na dodávke technológií na stavbu Braniska. Denník SME informoval, že švajčiarska prokuratúra podala návrh na obžalobu na Spolkový trestný súd v Bellinzone, ktorý rieši kriminálne prípady. Mená ani názvy firiem prokuratúra pre prezumpciu neviny neuviedla. Obžaloba sa týka aj sprenevery, falšovania dokladov a daňového podvodu.

Premiér Robert Fico v tejto súvislosti deklaroval, že vláda SR poskytne maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní počas vyšetrovania kauzy a bude tlačiť tiež na medzinárodnú spoluprácu.
 

Vyberte región